INFO/VESTI - Udruženje Penzionera Grada Novog Sada

Деменција код старијих особа

Share

У  остваривању програмских задатака Удружења пензионера Града Новог Сада, Комисија за здравство Удружења, наставља едукацију информисаљем чланства , овога пута око менталног здравља старијих лица.

Image
Велики број пензионера је дошао дана 08. децембра у велику салу Удружења, да послуша ово занимљиво предавање др. Сабо Тибора, председника комисије за здравство.
Истакнута је потреба за раним препознавањем менталних поремећаја, у овом случају деменције.
Занимљив податак је да о дементним особама у 90 осто случајева брину чланови породице.

Породица има значајну улогу у препознавању болести и помоћи лекару да се постави дијагноза, пошто болесник, најчешће, није свестан да је промена понашања знак да је у питању болест.

Како смо чули из предавања, на ЦТ-у главе код дементних особа се могу видети лезије. Провером вида се, такође, може видети поремећај, када особа не зна више да чита јер може да споји највише три слова, а психолошки тест може указати на стадијум деменције.

Само предавање је потврдило, оно што је Програмом УПГНС дефинисано, да оваквих едукација са старијим особама мора бити више, тако да у Програму за 2024. годину треба планирати и проширити још тема све у циљу очувања менталног здравља старијих лица.
Image
Image

Mailing lista

Prijavite se na našu
mailing listu