INFO/VESTI - Udruženje Penzionera Grada Novog Sada

Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba i „Sunčane jeseni života“ u Kovilju, Budisavi i Kaću

Share
Udruženje penzionera Grada Novog Sada je obeležilo Međunarodni dan starijih osoba koji se kod nas i u svetu obeležava 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovništva trećeg doba.
Image

Tim povodom u prostorijama Udruženja održana je tribina na temu „Mentalno zdravlje starijih osoba i mere prevencije“ u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu. Predavači su ispred Pokrajinskog zavoda bile Aleksandra Raičević, savetnica za istraživačke poslove, Bojana Tatović Bojović, savetnica za poslove informisanja i Dr Tibor Sabo, predsednik Komisije za zdravstvo Udruženja penzionera Grada Novog Sada. Nakon uvodinih izlaganja eminentnih stručnjaka, u diskusiji je posebno istaknut značaj očuvanja mentalnog zdravlja starijih lica, kao i da se u mesnim organizacijama na istu temu organizuju tribine.
Sagledavajući značaj međugeneracijske saradnje, Udruženje penzionera Grada Novog Sada je u septembru mesecu ove godine potpisalo Protokol o saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ sa ciljem uspostavljanja saradnje i smislenih odnosa dece predškolskog uzrasta sa korisnicima penzija.
Povodom manifestacije „Sunčana jesen života“ organizovana su druženja penzionera i dece predškolskog uzrasta u domovima penzionera u Kovilju i Budisavi, a u Kaću druženje je realizovanu u vrtiću „Zvončić“.
Dana 14. Oktobra u prostorijama doma penzionera u Kovilju održana je kreativna radionica pod nazivom „Igrajmo se zajedno“. Deca iz vrtića „Neven“ su posetila dom penzionera i zajedno provela lepe trenutke uz pesmu i igru koje će dugo pamtiti.
U prostorijama vrtiću „Zvončić“ u Kaću, dana 20. oktobra organizovan je susret dece i penzionera na temu „Priče sa kolena na koleno“ i „Igre nekad i sad“, gde su penzioneri pokazali igre iz njihovog detinjstva, kao i kako su se nekada pravile lutke od klipa kukuruza, lopte krpenjače i sl.
Deca iz vrtića „Zeka“ iz Budisave posetila su dom penzionera 24. oktobra i sa članovima Udruženja provela nezaboravne trenutke. Svi su aktivno učestvovali u kreativnoj radionici „Zekine jesenje boje“, koristeći suvo lišće, kestenje i druge jesenje plodove.
Na kraju možemo konstatovati da su Udruženje penizonera Grada Novog Sada i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ primer dobre prakse kako ostvariti međugeneracijsku saradnju i solidarnost. Ostvareni su veoma dobri rezultati, zadovoljstvo je obostrano i potvrđena je neophodnost proširivanja saradnje i na ostale domove penzionera i mesne organizacije, kao i ostvarivanje kontinuiteta u saradnji i tokom 2023. godine.

Image
Image
Image
Image

Mailing lista

Prijavite se na našu
mailing listu